KissanpentuMatka uuteen kotiin

Kissanpennun hakureissu kannattaa käyttää hyödyksi. Itse olen avannut kuljetusboksin oven, jolloin pentu on päässyt katselemaan ympärilleen jos haluaa. Toinen pentu saattaa vain nukkua matkan, mutta jos se nukkuu reittäsi vasten, olet jo vähän rakentanut luottamusta pikkukissasi kanssa. Jos pelkäät, että pentu sinkoaa laatikosta jonnekin arvaamattomaan suuntaan, voit pyytää kasvattajaa totuttamaan pentu valjaisiin tai kaulapantaan (pikkupennulla kaulapanta saattaa olla helpompi löytää). Tai voit vain tarjota pennulle kättäsi tai sormea, jotta se tottuisi uuden ihmisensä hajuun. Toisin sanoen kannattaa hakea pentu junalla tai bussilla, tai pyytää ystävä kuskiksi jos tulet autolla.

Itse en suosi vanhan kodin hajuisia tekstiileitä, mielestäni ne vain hidastavat uuteen kotiin tottumista. Mutta on toisenlaisiakin näkemyksiä, joten tee niinkuin tuntuu parhaimmalta. Kaikilla kasvattajilla on varmasti kissanalusia joita he mielellään antavat mukaan.

Taikapeikon ensimmäisen pentueen kanssa tuli hyviä kokemuksia kun itse vein pennut uusiin koteihinsa. Sängyn/sohvan alla piileskelyä ei ollut juuri ollenkaan, ja mielelläni vien tulevaisuudessakin pennut uusiin koteihinsa mikäli tämä vain kaikille osapuolille sopii.Omia mietteitäni kissanpennun mukavasta elämästä

Lepoa, leikkiä ja rakkautta!

Anna pennulle aikaa asettua taloksi. Pyydä kaverit kyläilemään kun pentu näyttää olevan ihan kotonaan uudessa kodissa, viikko yleensä riittää, mutta joku pentu voi myös olla ujompaa sorttia. Ja jos haluaa ihmissosiaalisen kissan, ne kaverit on todella syytä kutsua pikaisesti kyläilemään, kissat oppivat hyvin nopeasti mikä on normaali päiväjärjestys ja mikä ei.

Ensimmäisinä päivinä syöminen saattaa olla hyvin niukkaa, ja kannattaa kysyä kasvattajalta mikä on pennun suosikkiruoka ja tarjota sellaista. Jos pentu viihtyy sängyn alla, ruoka ja vesi annetaan sinne. Pikkuhiljaa voit vetää ruoka-astioita niiden tulevaa paikkaa kohti, mutta alkuun on tärkeää että pentu saa syödäkseen. Kun masu on täynnä, mielikin on rohkeampi!

Harjaile kissaa, myös eurooppalaista. Putsaa korvat tarvittaessa. Pennun kynnet kasvavat nopeasti, ja niitä on leikattava.

Jos pentu syö, juo, nukkuu, leikkii, pissaa ja kakkaa niin nauti ja iloitse pennustasi.
Jos jokin näistä uupuu, huolestu!
Kissa on saaliseläin, joten se herkästi piilottaa ongelmansa eikä tule sinulle kertomaan että nyt on jotain vialla. Kannattaa siis seurailla pentua ihan ajatuksellakin välillä.

Jos pikkuinen tykkää kovasti yöllisistä leikkihetkistä, tätä voi ehkäistä leikkimällä pennun kanssa useammin tai pidempään päivän aikana. Illalla voi vielä leikkiä, kissasta riippuen joko vähän ennen nukkumaan menoa tai muutama tunti aikaisemmin, jolloin pentu ehtii rauhoittua ennen nukkumaan menoa. Pentu(kaan) ei kärsi jos sillä ei ole yöllä ruokaa tarjolla, joten ruuan voi ottaa pois tunti pari ennen nukkumaanmenoa. Vettä tulee olla aina tarjolla.

KISSA ON LIHANSYÖJÄ. Katso että tarjoamassasi ruuassa on liha pääosassa, viljaa kissa ei käytännössä tarvitse mihinkään. Ruokinta monipuolista, kuivamuona laadukasta ja lihapitoista, vaihtelua saa antamalla purkki- ja pussiruokia sekä lihaa eri muodoissa. Raaka liha kannattaa käyttää pakkasessa ennen tarjoilua, ja hampaat tykkäävät jos lihaa annetaan joskus ihan "oikeina" paloina, lihasuikaleina tai vaikka kokonaisia broilerinsiipiä yms. Pelkkää punaista lihaa ei kannata antaa, kissa ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita puhtaasta lihasta.Toinen kissa?

Ehdottomasti!
Kukaan, joka on nähnyt kahden kissan pesevän toisiaan yhtäaikaa, ei voi tosissaan väittää että kissa on erakko. Liian aikaisin lajitovereista erotettu kissanpentu voi kyllä kasvaa erakoksi, ja toisaalta normaaliaikaan luovutettu kissanpentu voi tottua ainoana kissana olemiseen, eikä sinänsä siitä kärsi. Ehkä olen puolueellinen (tottakai olen!) mutta silti mielestäni kissa on lähes yhtä puhdas laumaeläin kuin koira, vaikka osoittaakin sen hiukan eri tavalla. Lajiseura on aina parasta seuraa!

Omien kokemusteni takia tästä lähtien suosittelen kissakaveriksi saman sukupuolen edustajaa. (Ks. Tapsa.) Jos haluat tyttökissan kaveriksi uroksen, suosittelen että leikkautat uroksen heti kun mahdollista, ehkäpä jo heti luovutusikäisenä, mikäli löydät eläinlääkärin joka niin varhaisessa vaiheessa suostuu leikkauksen tekemään. Tässä asiassa eri eläinlääkäreillä mielipiteet eroavat kovasti, eli kannattaa kysellä toiseltakin ja vaikka kolmannelta eläinlääkäriltä jos ensimmäinen tyrmää ajatuksen.