Helmi

Helmi reilu kaksivuotiaana

 

Laumanvartijaan minut veti sen luonne; itsenäisyys ja vartiointitaipumus. Toiveissa oli koira joka ei mielistele ventovieraita, mutta ei myöskään yritä heitä niitata ihan syyttä suotta. Joka ei vaadi sadan tempun opettamista ollakseen tulematta hulluksi ja joka osaa olla kotosalla tappamatta kissoja. Silmää miellyttävä ulkonäkö ei ole ollenkaan miinusta. Muutama laumanvartijarotu mielestäni näihin vaatimuksiin sopi, keskiaasiankoira sieltä lopulta valikoitui.

Helmin tulo laumaan oli samantyyppinen äksidentti kuin Onninkin tulo luokseni. Maailma potki päähän joka suunnalta tuona(kin) vuonna, ja keväällä katsoin kun kahdelle keskarille joita olin kauempaa ihaillut oli suunnitteilla pentue. Ajattelin etten surun keskelle voi ottaa pentua, ja kun pennut syntyivät toivoin vain että kasvattaja jättäisi jonkun jatkoon tulevaisuuden varalle. Luovutusikä tuli ja meni. Oli loma. Päätin huvikseni ajella Helmin isää katsomaan, ja sen omistajat avoimesti kertoivat uroksen hyvistä ja huonoista puolista. No, sitten ajattelin että voin mennä katsomaan emääkin, oli kasvattajalla vielä pari pentua mutta minä pysyn kovana enkä katsokaan niihin. Henriikkakin puhui avoimesti emän hyvistä ja huonoista puolista... Molemmat vanhemmat tuntuivat koirilta joiden kanssa yhteiselo onnistuisi. Ja hups... Autoon tuli mukaan pieni ajokoiran näköinen otus, ajoimme mielettömän ukonilman läpi kotiin, tyttö veti sikeitä takapenkillä.

 

1.11.2018

Helmi on ollut jotakuin juuri sitä mitä tältä rodulta hain.

Helmin molemmat vanhemmat olivat omistajan läsnäollessa erittäin avoimia vieraiden ihmisten suhteen kun kävin niitä katsomassa. Helmi yleensä suhtautuu vieraisiin ihmisiin aavistuksen pidättyvästi, mutta on ystävällinen. Niittausta ei tarvitse pelätä etenkään lasten kanssa, Helmi suorastaan sulaa ihan vieraidenkin lasten käsissä. Kissoja se ei ole tappanut, mutta selkeästi se pitää ihmisiä ja (oman lauman) koiria korkeammassa arvossa kuin kissoja. Satoja temppuja ei ole tarvinnut opettaa, mutta se toisaalta oppii nopeasti ja nauttii yhdessä tekemisestä.

Helmi piti minut hengissä Onnin lähdön jälkeen.

 

Helmistä kasvoi itsenäinen, rauhallinen ja tasapainoinen koira, jolla on niin selkeä elekieli että joskus meinaa itku tulla kun sen "puhetta" katsoo.

 

Mun sydänkäpy

Kaunis, kaunis koira!

 

Helmi käväisi kääntymässä luonnetestissä 23.10.16, muutama kuva

 

 

1.1.16

Puolitoistavuotias Helmi on omilleen lojaali, hyvä lapsien ja kissanpentujen kanssa, huumorintajuinen, vartioiva ja hyvän itsetunnon omaava narttu. Resurssiaggrea on, herkkuja ei voi antaa koirille vapaasti syötäväksi. Onnihan antaisi Helmille ruokarauhan, mutta Helmi menee piilottamaan oman herkkunsa ja sitten koittaa kähveltää Onnin herkun. Yksi tappelu herkuista oli, Onni puolusti omaansa, Helmi voitti, mutta sille riitti että pappa luovutti ja verta ei vuotanut tuon keskustelun seurauksena. Katson että kyseessä oli molempien koirien viisaus, Onni tajusi kohdanneensa vahvempansa ja Helmi ymmärsi että maassa makaavaa ei riepotella enempää. Mutta erityisherkut koirat saavat tästälähtien vain valvottuna, vanhoja luita uskaltaa lojumaan jättää mutta mitään sen arvokkaampaa ei.

 

Helmi kuusiviikkoisen kissanpennun kanssa, video

 

Kuvia pienen kissanpennun kasvusta, Helmi avustaa kasvatuksessa

 

 

Helmin pentuaika

Helmillä on monta nimeä. Aivan aluksi Henkivakuutus. Pelkään Onnin lähtöä niin mielipuolisesti että Helmi toivottavasti pitää minut elävien kirjoissa sen tapahduttuakin.

Matkatavara. Kun Helmi tuli, se seurasi metrin päässä kantapäillä, kaikkialle, aina. Kun käännyit, siellä oli koira.

Ja mikä koira, samettikorva ja oma tahto ❤

Mitään pelkäämätön pikkukoira. Se ei pelännyt ihmisiä, autoja, rekkoja, kaupunkia, metsää. Onnia. Onni murisi sille ensimmäisen kuukauden, Helmi sitkeästi käännytti vanhan koiran sydämen. Nyt katselen kun Onni makaa selällään ja Helmi kirputtaa sitä ja sydän meinaa särkyä. Miksi en hankkinut toista koiraa kun Onni oli vielä nuorempi?

Se rakasti hellästi pikkuveljeni lapsia ollessaan kolmikuinen ja nähdessään ne ensimmäisen kerran. Se rauhoittui maahan nähdessään vieraan kissan joka ei ollut tottunut koiriin (tätä toivoisi omien kissojenkin kanssa, ehkä jonain päivänä?).

Tuholainen. Helmi on tuhonnut omaisuuttani kepeästi yli ostohintansa. Hampaat löytävät kaiken. Jos sitä ei voi syödä (kyltymätön ruokahalu), sen voi silputa tuhannen palasiksi. Rillit (parit), johdot, laatikot, huonekalut, kirjat, tyynyt, petauspatjat, pyykkikorin sisältö. Kaikki käy ja jos se maistuu minulle se on sitä pienempinä palasina. Tätä jatkui loputtomalta tuntuvan ajan, mutta nyt kun 10 kk on ylitetty niin olen havaitsevinani että pientä rauhoittumista olisi tapahtunut. Joinain päivinä kun tulen töistä kotiin niin saattaa olla että mitään ei ole tuhottu!

Helmi on rakas, rakas, rakas. Ja yhä pentu, eli seuraillaan lisää mitä siitä on kehittymässä.

 

koiralapsi 1 v.

 

Isä

Rahmad Songo

A/A 1/1

kuvassa n 3,5 v.

 

Emä

Bayburi Shandi Sepuree

B/B 0/0

kuvassa n. 4,5 v.

 

 

Näyttelyt

Helmin kuuden virallisen näyttelyn saldo

 

Helsinki KV 11.12.16

Margineanu Calin, Romania

 

Good high. Good head. Dark eyes, good bite.

Nice neck. Correct topline.

Good angulations in front and behind.

 

Suhtautuminen tuomariin: Käsiteltävissä

 

AVO EH AVK1

 

-Kovasti pohdin kannattaako meidän lähteä näytelmiin kun sertejähän me ei saada enää keräillä. Mutta ompahan kokemusta meille molemmille, ja kyllä olikin. Että inhoan ihmismassoja! Ei onneksi vähään aikaa Helmin kanssa minnekään  🙃

- Mutta Helmi oli taas kerran niin Helmi. Koiria piti vähän häätää tulemasta liian lähelle, mutta muuten tytsy käyttäytyi niin kauniisti!

❤  Kuvia näyttelystä

 

 

Lahti KV 29.10.16

Zeferino Silva

 

Exellent type & proportions.

Good head & expression.

Good neck.

Correct topline.

Exellent rear angulations.

Moved well.

 

Suhtautuminen tuomariin: Käsiteltävissä

 

AVO ERI AVK1 SA SERT FI MVA CACIB ROP

 

- näyttelyssä oli kaksi keskiaasiankoiraa. Helmi käyttäytyi hyvin, mitä nyt vähän piti murahdella liian lähelle tuleville koirille. Ryhmäkehässä huomasi päivän pituuden, kun jouduimme ottamaan muutaman juoksuaskeleen ennekuin häntä nousi Helmimäiseen asentoon. Mun typy! Että osaan siitä tykätä ❤❤❤

 

 

Lahti KV 3.4.16

Lisbet Utke Ramsing

 

Very feminine expression. Medium size. Could be stronger by the scull and muzzle.

Strong scissor bite. Healthy placed eyes. Strong neck. A bit weak in topline.

Tail could be set better. Long by the loins. Acceptable angulated. Good boned.

Parallel, strong, free movements. Exellent temperament.

 

Suhtautuminen tuomariin: Käsiteltävissä

 

NUO ERI NUK 1 SA PN 1 SERT CACIB VSP

 

- ilmoitin Helmin tähän näyttelyyn lähinnä kokemuksen takia, messarin näyttelyssä Helmi oli aika epävarma. Nyt Lahdessa epävarmuudesta ei ollut tietoakaan, vaan tytteli tuntui suorastaan nauttivan olemisestaan  ❤

- kuvia Helmistä kehässä

 

 

Helsinki Voittaja 6.12.15.

 

Paavo Mattila

 

Hyvinrakentunut narttu, joka voisi olla korkearaajaisempi.

Riittävän vahva pää. Hyvä runko.

Luusto voisi olla vankempaa.

Selässä hieman pehmeyttä.

Hyvä karvapeite. Liikkuu ja esiintyy hyvin.

 

Suhtautuminen tuomariin - käsiteltävissä

 

NUO EH NUK 1

 

- hallinäyttelyitä miedän täytyy harjoitella lisää. Muut koirat tunkivat liian lähelle ja lattiat oli päällystetty epäilyttävillä matoilla ja metalliritilöillä. Maalaistyttö kaupungissa  😋

 

 

TOP OVCHARKA SHOW 2015 Hauho 10.10.15

Epävirallinen erikoisnäyttely kaukasian-, keskiaasian- ja etelävenäjänkoirille

Veronika Donicheva

 

Keskikokoinen, keskiverto luusto, oikeat mittasuhteet.

Pää on riittävän puhdaslinjainen. Hieman liian vahvat silmäkaaret.

Ohuet huulet, kevyemmän puoleinen alaleuka.

Riittävän vahva säkä. Eturaajat seisovat rungon alla.

Vapaat liikkeet, riittävän temperamenttiset.

 

JUN EH

 

- näyttelyyn oli ilmoittautunut 18 keskiaasiankoiraa joista suurin osa oli paikalla. Helmi ei selvästi säväyttänyt, oli "riittävän" rodunomainen. Mielenkiintoista oli nähdä näin paljon narttuja, ja pakko kai se on todeta ettei Helmi olekaan kääpiö 🙃

- junnunarttuja oli 9, Helmin sisaruksia oli paikalla myös, niiden tulokset:

 Finaziat Nilla ERI 2/9
Finaziat Snoopy ERI 3/9
Finaziat Rähjä EH 4/9
Finaziat Copycat EH

 

 

 

 

Kaikkien rotujen koiranäyttely 22.8.15, Kouvola

Hannele Jokisilta

 

Erinomainen tyyppi. Oikeanmallinen pää.

Sopivat kulmaukset. Nartulle sopiva luusto.

Hyvä rungon malli, jonka tulee täyttyä.

Kaunis karva ja hyvä luonne.

Liikkuu hyvin.

 

Suhtautuminen tuomariin:

Käsiteltävissä

 

JUN ERI SA PN1 SERT ROP

 

-Ainoana keskiaasiankoirana näyttelyssä. Hampaiden näyttö meinasi mennä vitsin puolelle, onneksi tuomarilla riitti huumorintaju. Maininta turkista lämmitti sydäntä, pari hotspotia ilmestyi kuukausi sitten ja melkein peruin näyttelykäynnin niitten takia.

 

 

 

 

 

Ryhmänäyttely 10.5.15, Lahti

Markku Kipinä

 

Feminiininen ryhdikäs hyväluustoinen lupaava juniori. Erinom. pään linjat

Vahva purenta. Hyvät korvat ja silmät. Vahva kaula. Tasapainoisesti kulmautunut.

Ikäisekseen riittävä runko. Erinom. sivuliike

 

Rodunomainen lähestyttäessä

 

JUN ERI SA PN1 SERT ROP

 

-otettiin sitten Helmin kanssa takaisin pentunäyttelyn nöyryytys. Keskiaasiankoiria oli kolme narttua, joista junioreja kaksi. Tuomari tykkäsi Helmin liikkeistä niin paljon että juoksutti meitä kehän ympäri pari kunniakierrosta  🙃

 

 

 

 

Epävirallinen pentunäyttely Lahti 26.10.2014

Marja-Leena Kurvinen

 

5 kk Keskivoimakas, oikeat mittasuhteet. Hyvä pää. Tummat silmät. Tasapainoisesti kulmautuneet raajat. Keskivoimakas raajaluusto. Vapaat yhdensuuntaiset liikkeet.

Avoin luonne.

Hampaat vaihtumassa

- Suhtautuminen tuomariin: Rodunomainen lähestyttäessä

- 3. sija, kolme keskiaasiankoirapentua, Helmi ainoana jäi ilman kunniapalkintoa

 

-Helmin eka näyttely, eikä oltu harjoiteltu, yhtään. Namitkin jäi kotiin ja yhteistyöhalu meinasi kadota kesken kehässä juoksun. Saatiin esittäjäkollegalta nameja ja matka pystyi jatkumaan. Helmi oli rauhallinen ja upea!